۲ بهمن ۱۴۰۲ - ۲۳ ژانویه ۲۰۲۴
قیکی از نزدیکان فرهاد سلیمی، زندانی کرد، در گفتوگو با بیبیسی فارسی تایید کرد که حکم اعدام او صبح روز سهشنبه سوم بهمن ماه در زندان قزلحضار اجرا شده است. به گفته او جسد آقای سلیمی به خانوادهاش تحویل شده و قرار است در شهر صاحب، در نزدیکی سقز، به خاک سپرده شود.

فرهاد سلیمی بعد از ۱۴ سال زندان اعدام شد و اجازه ملاقات آخر با خانوادهاش را پیدا نکرد.
به گفته یکی از نزدیکانش، با وجود اینکه خانواده او برای ملاقات آخر قبل از اعدام فراخوانده شده بودند، با تمسخر «مسئولان زندان» روبرو شدند:
«آنها را مسخره کردند، یک بار گفتند ساعت ۱۲ بیایید. بعد مادرش رفت و گفتند چهارشنبه اعدام میشود، ولی بعد تماس گرفتند گفتند بیایید جنازه را تحویل بگیرید.»
فرهاد سلیمی به همراه شش متهم دیگر، به نامهای ایوب کریمی، قاسم آبسته، داوود عبداللهی، انور خضری، کامران شیخه و خسرو بشارت، با سه اتهام «عضویت در گروهک غیرقانونی القاعده و محاربه و افساد فیالارض»، «قبول مال مسروقه و کمک به مجرم برای خلاصی از محکمه و قتل» و در نهایت «معاونت در قتل عبدالرحیم تینا، خرید و فروش، نگهداری و حملونقل اسلحه و مهمات جنگی» به اعدام محکوم شده بود..
قاسم آبسته ۱۴ آبانماه، ایوب کریمی ۸ آذر و داوود عبداللهی ۱۲ دی ماه سال جاری در زندان قزلحصار اعدام شدند.
در حال حاضر «سه» متهم دیگر این پرونده به نامهای نور خضری، کامران شیخه و خسرو بشارت زیر حکم اعدام قرار دارند.
تنها چند روز پس از اعدام ایوب کریمی، چند سند و مدرک به دست بیبیسی فارسی رسید، شامل یک نامه دستنویس به همراه «برگه اعلام وضعیت زندانی» و چند عکس پرسنلی که او را با چهرهای غمگین و موهای سفید نشان میداد. این مدارک در میان وسایل او در زندان پیدا شده بودند.
بر اساس آنچه در «پرینت برگه اعلام وضعیت» ایوب کریمی ذکر شده بود، «نوع قرار» صادره برای او و همپروندهایهایش دستکم تا تاریخ ۲۱ بهمن ۱۳۹۲، یعنی چهار سال پس از دستگیری، «بازداشت موقت» بوده است.
ایوب کریمی در یکی از نامههایش که به دست بیبیسی رسید، از شکنجههای جسمی و روحی بازجویان و حتی تهدید به «مفقود شدن» برای پذیرش اتهامات و اعتراف اجباری نوشته بود:
«با زور شکنجه و آزار و اذیت و جسمی و روحی و تهدیداتی در مورد خانوادهام مرا وادار به قبول اتهام عضویت و قتل و هرچه خواستند کردند و از سادگی و بیخبری من به نسبت وضعیت قضایی کشور سوءاستفاده کردند.»
جز فرهاد سلیمی، صبح امروز در زندان قزلحصار، محمد قبادلو از بازداشتشدگان اعتراضات سال ۱۴۰۱ هم اعدام شد.
Courtesy of the Respective site
محمد قبادلو اعدام شد؛ وکیل پرونده قوه قضائیه را به مناظره فراخواند
۲ بهمن ۱۴۰۲ - ۲۳ ژانویه ۲۰۲۴
قوه قضاییه ایران بامداد سه شنبه سوم بهمن از اجرای حکم اعدام محمد قبادلو خبر داد. وکیل پرونده اما با انتقاد از روند حقوقی، قوه قضائیه را به مناظره فراخواند. ویدیوهایی از لحظات پس از اعدام محمد قبادلو مقابل زندان قزلحصار منتشر شده است.
محمد قبادلو از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری سال گذشته در ایران به زیرگرفتن عمدی گروهی از ماموران نیروی انتظامی و قتل استوار فرید کرمپور متهم شده بود.
میزان پایگاه خبری قوه قضائیه در خبر خود نوشت «حکم دادگاه کیفری یک استان تهران مبنی بر «قصاص نفس» محمد قبادلو در پرونده به شهادت رساندن یک مامور نیروی انتظامی به نام «فرید کرمپور حسنوند» و مجروح کردن ۵ مامور دیگر در جریان ناآرامیهای سال گذشته، پس از تأیید در دیوان عالی کشور، اجرا شد».

محمد قبادلو متولد ۱۳۷۹ و ساکن شهر پرند بود.
روز دوشنبه امیر رئیسیان، وکیل محمد قبادلو از بازداشتشدگان در اعتراضات سراسری سال گذشته در ایران، از دریافت «ابلاغیه اجرای حکم» اعدام او خبر داده بود.
انتقاد تند وکیل پرونده: دیوان عالی حکم به بررسی دوباره داده بود
آقای رئیسیان بلافاصله پس از اعلام خبر اجرای حکم موکلش در پایگاه خبری میزان در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت «خبرگزاری میزان اگر راست میگوید شماره و تاریخ صدور این حکم را اعلام کند. در این پرونده حکم قطعی قصاص در اعاده دادرسی توسط شعبه اول دیوان عالی کشور نقض شده است و پس از آن شعبه همعرض هم حکم نداده است. حکم دیگری هم به ما ابلاغ نشده است.»
اما خبرگزاری فارس به نقل از قوه قضائیه نوشت «پرونده اعاده دادرسی محمد قبادلو ۲ بار در دیوانعالی کشور رد شده و ادعای وکیل این متهم صحت ندارد.»
آقای رئیسیان کسانی که اظهاراتش را به چالش کشیدند به مناظره دعوت کرده است.
پیشتر نهادهای ناظر بر وضعیت حقوق بشر هم از روند رسیدگی و تشریفات حقوقی پرونده او انتقاد کرده بودند.
آقای رئیسیان تاکید کرده بود که پرونده اعاده دادرسی در دیوانعالی کشور هنوز تعیینتکلیف نشده بود.
محاکمه محمد قبادلو در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست ابوالقاسم صلواتی برگزار شد و در رسانههای حکومت بازتاب داشت.
این نخستین بار نبود که حکومت جمهوری اسلامی پس از اعتراضات در این کشور، محاکم «تلویزیونی» و به گفته مقامات حکومت «دادگاه علنی» بر پا میکنند. شاهدان و نهادهای ناظر حقوق بشر میگویند این دادگاهها «نمایشی» و «زیر اعترافات اجباری» است.
انتشار تصاویری از مقابل زندان قزلحصار پس از اجرای حکم اعدام
پس از اجرای حکم، امیرحسین میراسماعیلی روزنامهنگار مستقر در ایران ویدیوهایی را در حساب خود در شبکه ایکس منتشر کرده که لحظات پس از اعدام محمد قبادلو را نشان میدهد و در آن فریاد و شیون بستگان آقای قبادلو در مقابل زندان قزلحصار شنیده میشود.
در این ویدیو، صدای زنانی که صدای فریادهایشان در ویدیو شنیده میشود «مادر و خاله محمد قبادلو» معرفی کرده که خطاب به ماموران زندان میگویند «محمد من را شما کشتید. اون به خاطر همه شما جوونها به خیابون رفت.»
پس از اعلام خبر اعدام قریب الوقوع محمد قبادلو تجمعهای اعتراضی در خارج از ایران برگزار شد و بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی هم خواستار توقف اعدام او شده بودند.
ساعتی بعد از اعلام قریب الوقوع بودن اجرای حکم اعدام محمد قبادلو، والدین او در ویدیویی از خانواده کرمپور درخواست کردند تا مانع از اجرای حکم قصاص شوند.
اعلام خبر اعدام قریب الوقوع آقای قبادلو روز دوشنبه با واکنش گسترده کاربران ایرانی در شبکههای اجتماعی و مقامها و نهادهای سیاسی و حقوق بشری جهانی روبرو شد.
در آلمان شماری از ایرانیان مقیم این کشور در چندین شهر از جمله فرانکفورت، برلین و بن تجمعات اعتراضی برگزار کردند و «اعدام قریبالوقوع» محمد قبادلو از بازداشتشدگان در اعتراضات سراسری اخیر در ایران را محکوم کردند.
در همین کشور، کلارا بونگر، نماینده پارلمان آلمان، کفیل سیاسی محمد قبادلو با انتشار ویدیویی در شبکههای اجتماعی از جامعه جهانی خواست که مانع اعدام او شوند.
پیشتر سازمان عفو بینالملل هم با تکرار این خواسته در بیانیهای نوشته بود «رئیس قوه قضائیه باید برنامه خودسرانه و غیرقانونی اعدام محمد قبادلو را که به شکل ناگهانی برای فردا تعیین شده است، متوقف کند. پرونده این جوان دارای اختلال روانی که در بستر اعتراضات زن زندگی آزادی دستگیر شده، مبتنی بر اعترافات گرفته شده زیر شکنجه است و مخفیانه پیش برده شده است.»
سازمانهای حقوق بشری صدور و اجرای احکام اعدام و قصاص در ایران را «خشونت حکومتی و بازتولید چرخه پرخاشگری» میخوانند و خواستار لغو مجازات اعدام در این کشور به ویژه برای محکومان سیاسی و امنیتی هستند.
پرونده روانشناسی محمد قبادلو چه بود؟
در پی اعلام خبر اعدام محمد قبادلو برخی از رسانههای دولتی در ایران اسنادی از پرونده او را منتشر کردند.
خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) با انتشار مدارک شعبه ۳۹ دیوان عالی کشور و نظر کارشناسان پرونده نوشت «علائم و شواهد از اختلال عمده روانشناسی که باعث فقدان قوه تمییز و کنترل اراده گردد در زمان وقوع جرم در نامبرده مشاهده نمیشود و مسئول اعمال و رفتار خود بوده است»
محمد قبادلو که به زیرگرفتن عمدی گروهی از ماموران نیروی انتظامی و قتل استوار فرید کرمپور متهم شده بود از جمله متهمانی بود که در نخستین روز آغاز محاکمه زندانیان سیاسی اعتراضهای سال گذشته و در روز هفتم آبان ماه ۱۴۰۱در برابر قاضی حاضر شد.
اندکی بعد از آن جلسه دادگاه، معصومه احمدی، مادر آقای قبادلو با انتشار ویدئویی در شبکههای اجتماعی گفت فرزندش به بیماری «دو قطبی» مبتلاست و در ماههای اخیر از درمان بیماریاش خودداری کرده است.
بیبیسی فارسی در آذرماه سال گذشته به مدارکی دست یافت که نشان میداد بیمارستان میلاد شهریار تایید کرده که محمد قبادلو از سال ۱۳۹۵ به دلیل بیماری دوقطبی در این بیمارستان تحت درمان بوده است.
در گواهی پزشکی بیمارستان میلاد شهریار تاکید شده بود «پرخاشگری و انجام کارهای خطرناک» از علائم این بیماری است.

Courtesy of the Respective site
اعدام همزمان ۱۱ نفر در زندان قزلحصار کرج
یک شنبه ۲۴ دی ۱۴۰۲ برابر با ۱۴ ژانویه ۲۰۲۴ ۱۹:۳۰
تعداد اعدامها در ایران در ۲۰۲۳ میلادی در قیاس با سال قبل از آن ۳۲ درصد افزایش داشته است
بر اساس گزارش خبرگزاری حقوقبشری هرانا، بامداد یکشنبه، ۲۴ دی (۱۴ ژانویه)، ۱۱ شهروند محبوس در ندامتگاه مرکزی کرج، واقع در زندان قزلحصار در استان البرز، همزمان اعدام شدهاند.
اتهام پنج نفر از اعدامشدگان مربوط به جرایم مرتبط با مواد مخدر بوده است و هویت آنان نیز اکبر تاج، حجت میری، حامد نظری، احمد لطیفی و فردی به نام محمدعلی (بدون انتشار نام خانوادگی او) اعلام شده است.
بر اساس گزارش سالانه وضعیت حقوق بشر در ایران، نهادهای قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران در یک سال گذشته فقط حدود ۳۴ درصد از اعدامهای انجامشده در کشور را اطلاعرسانی کردهاند و حدود دوسوم اعدامها در سکوت کامل خبری انجام میشود.
همچنین، خانواده چهار فعال سیاسی زندانی کرد که به اعدام محکوم شدهاند، یکشنبه، ۲۴ دی، مقابل زندان اوین تجمع کردند. خانوادههای پژمان فاتحی، وفا آذربار، محسن مظلوم و محمد فرامرزی همراه با وکلای پرونده، در این تجمع خواهان «برگزاری دادگاه علنی، حق ملاقات و توقف حکم اعدام آنها» شدند.
رسانههای وابسته به حکومت جمهوری اسلامی میگویند این چهار شهروند محکوم به اعدام، عضو حزب کومله کردستاناند و به اتهام «افساد فیالارض و محاربه از طریق جاسوسی برای اسرائیل» به اعدام محکوم شدهاند. آنها از زمان بازداشت در مرداد ۱۴۰۱ از دسترسی به وکیل و ملاقات با خانواده محروم بودهاند.
سازمان عفو بینالملل نیز شنبه، ۱۳ ژانویه (۲۳ دی)، ضمن ابراز نگرانی عمیق از خطر اعدام قریبالوقوع این زندانیان، روند محاکمه آنها را «بسیار ناعادلانه و توام با شکنجه و بدرفتاری» توصیف کرد.
در هفتههای اخیر همچنین اعضای خانوادهها و نزدیکان مجاهد کورکور و رضا رسایی، دو تن از بازداشتشدگان خیزش سراسری سال گذشته ایرانیان که به اعدام محکوم شدهاند، از احتمال اجرای قریبالوقوع حکم این دو شهروند ایرانی ابراز نگرانی کردند و خواستار افزایش فشارهای جامعه ایران و نهادهای بینالمللی به حکومت جمهوری اسلامی برای لغو احکام اعدام شدند.
ابراز نگرانی عفو بینالملل از خطر اعدام قریبالوقوع چهار زندانی عقیدتی در ایران
تایید حکم اعدام ۴ زندانی سیاسی کرد در دیوان عالی جمهوری اسلامی ایران
سازمان عفو بینالملل خواهان توقف اجرای حکم اعدام مجاهد کورکور شد
کانون نویسندگان ایران نیز شنبه، ۲۳ دی، در بیانیهای، با اشاره به افزایش شمار اعدامها در ایران، خواهان لغو تمامی احکام اعدام، ازجمله حکم اعدام رضا رسایی، مجاهد کورکور، محسن مظلوم، محمد فرامرزی، پژمان فاتحی و وفا آذربار، و آزادی کسانی شد که به دلیل فعالیت سیاسی یا ابراز نظر و عقیده زندانی شدهاند.
این تشکل صنفی با طرح این پرسش که «تا به کی قرار است فریاد غالب در فضای جامعه بانگ اعدام نکنید باشد؟» نوشت: «متاسفانه هیچ نشانهای از توقف اعدامها در میان نیست و در هفتههای اخیر بر شمار و سرعت اعدامها افزوده شده است.»
نویسندگان این بیانیه با بیان اینکه «در این سرزمین هر اعدامی، سیاسی است، حتی هنگامی که مجرمان عادی را بر دار میکنند»، افزودند: «میخواهند بر زبانها قفل سکوت بزنند و بر دستوپاها بندِ بندگی ببندند؛ اینگونه سلب حیات از افراد، به سلب حق اعتراض و حق آزادی بیان مردم گره میخورد.»
هرانا ششم دی گزارش داده بود که در ۲۰۲۳ میلادی دستکم ۷۴۶ شهروند ایرانی با حکم قوه قضائیه جمهوری اسلامی اعدام شدهاند و اجرای احکام اعدام در قیاس با ۲۰۲۲، با ۳۲ درصد افزایش همراه بوده است.
Courtesy of the Respective site
جزئیات اعدام ۵ سارق مسلح | آنها گوش قربانیان خود را میبریدند؛ ماجرای تلخ بریدن گوش یک کودک معلول | ارتکاب جرم این باند در این ۶ استان
مه شيد-١١ دی ٢۵۶٢ = ١: ژانويه ٢٠٢۴
رئیس کل دادگستری استان البرز گفت که حکم اعدام پنج سارق خشن غیربومی که مرتکب ۱۴ فقره سرقت مسلحانه در استانهای مختلف کشور شده بودند سحرگاه امروز در ندامتگاه مرکزی کرج به اجرا درآمد.
ه گزارش همشهری آنلاین، حسین فاضلی هریکندی با بیان اینکه صبح روز جاری حکم اعدام پنج محکوم پرونده سرقتهای متعدد مسلحانه، خشن، مقرون به آزار و راهزنی در استان البرز و سایر نقاط کشور به اجرا درآمد در این باره گفت: تشکیل این پرونده مربوط به زمانی است که گزارشی مبنی بر وقوع سرقت احشام به صورت مسلحانه واصل شد که موضوع با تشکیل پرونده در دادسرای عمومی و انقلاب نظرآباد در دستور کار ویژه دادگستری کل استان و پلیس آگاهی استان البرز قرار گرفت.
سارقان غیربومی
رئیس کل دادگستری استان البرز افزود: با اقدامات اطلاعاتی و تحقیقات اولیه، پنج متهم پرونده در محل سکونت خود در یکی از استانهای غربی کشور شناسایی و بازداشت شدند؛ در تحقیقات و بازجوییها، مشخص شد این گروه علاوه بر چهارفقره سرقت مسلحانه احشام، مرتکب جرایم دیگری از جمله ۱۴ فقره سرقت مسلحانه با انواع سلاحهای سرد و گرم از جمله «کلاشینکف» در استانهای مختلف کشور از جمله سرقت از کامیونها و تریلیهای حامل تیرآهن و میلگرد در راهها و جادههای کشور شدهاند.
سرقت مسلحانه از دامداریها
وی با تشریح شیوه ارتکاب سرقت احشام توسط این باند گفت: معمولا چند روز قبل از انجام سرقت، یکی از متهمان به محل دامداری مراجعه و به بهانه خرید دام، محل را ارزیابی و پس از چند روز با همدستان خود، شبانه به محل مراجعه و با بستن دست و پای مالک، نگهبان یا چوپان و تهدید با قمه و اسلحه گرم، اقدام به انتقال احشام به کامیون و سرقت آنها میکردند.
وی اضافه کرد: این باند به قدری خشن بودند که هر موقع شخصی مقاومت میکرد وی را مورد ضرب و جرح شدید قرار میدادند به نحوی که در مواردی شکات را آن قدر میزدند که بیهوش شده و وقتی به هوش میآمدند اموال خود را به سرقت رفته میدیدند.
بریدن گوش یک کودک معلول
فاضلی هریکندی با اشاره به برخی افعال و اعمال خشن و بیرحمانه این گروه اضافه کرد: در برخی مواقع نیز که با مقاومت از جانب مالباخته روبهرو میشدند برای ایجاد رعب و وحشت در سایرین، در سه مورد گوش شکات را با قمه بریدهاند؛ در یکی از سرقتهای احشام، وقتی به سراغ فردی میروند که با دو فرزند معلولش از احشام مراقبت میکرد جهت ایجاد رعب و وحشت، گوش یکی از فرزندان دارای معلولیت ذهنی وی را میبرند.
آدم ربایی و سرقت از رانندگان تریلی
رئیس کل دادگستری استان البرز در مورد نحوه و روش سرقت از رانندگان تریلی و کامیون دارای محموله در جادهها نیز بیان کرد: سارقان معمولا این کامیونها را از قبل زیر نظر میگرفتند و حتی در مسیر و در مواقعی که راننده در پلیس راه یا جایی که توقف کوتاه مدت میکرد سراغ وی رفته و سئوالاتی میپرسیدند تا متوجه شوند که آیا در مسیر قصد استراحت و توقف دارد یا خیر؟ تا در فرصت مناسب سراغ وی بروند.
وی ادامه داد: به هنگام شب به سراغ رانندگانی میرفتند که عمدتا محموله میلگرد یا تیرآهن داشتند و به قصد استراحت کنار جاده توقف میکردند و با ارزیابی محیط و در ساعات خلوت، با شکستن شیشه خودرو، پس از ورود به آن، اقدام به بستن دست و پا و چشم راننده کرده و با انتقال کامیون یا تریلی به محل دیگر، بار آنها را تخلیه میکردند و راننده را پس از ضرب و جرح در بیابان رها کرده و متواری میشدند.
بریدن گوش یک راننده تریلی
فاضلی هریکندی متذکر شد: در یکی از موارد اعضای این گروه اقدام به بریدن گوش رانندهای کرده بودند که در مقابل اقدام به سرقت آنها مقاومت کرده بود.
راهزنی با لباس مبدل پلیس
وی با اشاره به اینکه بخشی دیگر از اقدامات این گروه مربوط به سرقت با لباس مبدل مامورین پلیس بوده است متذکر شد: متهمان بعضا با معرفی خود به عنوان مامور با پوشش لباس ماموران و چراغ گردان، به بهانه کنترل مدارک، راننده را غافلگیر و سرقت را انجام میدادند.
ارتکاب جرم در زندان
رئیس کل دادگستری استان البرز در خصوص جرایم متعدد انجام شده توسط این باند یادآور شد: بررسی سوابق متهمان مشخص کرد برخی از آنها دارای سابقه «سرقت مسلحانه»، «سرقت مقرون به آزار»، «خرید و فروش مواد مخدر» و «حمل اسلحه غیرمجاز» در سایر استانها هستند همچنین دو نفر از متهمان در زندان و حین تحمل حبس نیز مرتکب چندین فقره جرم شده بودند.
وی با بیان اینکه حسب بررسیها، ارتکاب سرقتهای متعدد توسط این باند در استانهای البرز، قم، همدان، مرکزی، لرستان و خوزستان به اثبات رسید تصریح کرد: پرونده این باند در دادگاه انقلاب کرج به اتهام «سرقتهای باندی و مسلحانه منتهی به ناامن کردن راهها و ایجاد رعب و وحشت در میان مردم و خسارت عمده به اموال مردم» مورد رسیدگی قرار گرفت و پس از بررسی همه ابعاد اتهامات و سرقتهای انجام شده، دادگاه پنج متهم پرونده را به اعدام محکوم نمود و رای صادره به تایید دیوان عالی کشور رسید.
فاضلی هریکندی با اشاره به ابعاد پیچیده پرونده و وسعت اقدامات انجام شده در استانهای مختلف کشور، متذکر شد: علیرغم رد فرجام خواهی متهمان و تایید رای، چند مرتبه دیگر هم درخواست اعاده دادرسی از سوی متهمان مطرح گردید که پس از بررسی و با رد درخواست آنها از سوی دیوان عالی کشور و طی تشریفات قانونی، حکم صادره سحرگاه امروز در ندامتگاه مرکزی کرج به مرحله اجرا درآمد.
وی تصریح کرد: دادگستری کل استان البرز با تشکیل قرارگاه پیشگیری و مقابله با جرایم خاص استان در برخورد با کسانی که امنیت مردم را به مخاطره میاندازند هیچ مماشاتی ندارد و برخورد قاطع با استفاده از حداکثر ظرفیتهای قانونی از سیاستهای دادگستری کل استان البرز است.
Courtesy of the Respective site